Hiiumaa 13. Külade päev, kantud hiiu keelest ja meelest

Hiiumaa 13. Külade päev toimub sel aastal Käina vallas Orjaku sadamas. Mida vähem meid on, seda enam peame kokku hoidma. „Räägi inimestega“ on meie moto.

1)      Külade päev toimub 27. augustil Käina vallas Orjaku külamajas ja selle ümbruses. Külade päeva toimumise kohaks valisime Orjaku sadama, sest on ju merekultuuriaasta ja paljude Hiiumaa külade tööd ja tegemised on seotud merega.

2)      Külade päeval ei ole külaelanike ja ametnike vahel piire: on avatud suhtlemine maavalitsuse ja KOV-ide esindajatega, käsitledes töötoas teemat „Külade elujõud muutuvas ajas“, mille põhifookuses on käimasolev haldusreform.

3)      Rahvana vajame eesti keelt, aga siin väiksel Hiiumaal peame pärimuse püsimiseks tulema tagasi juurte, oma keele ja meele juurde. Saarele omane murrak ehk hiiu keel, merega seotus ja tavad on üks külaelu alustalasid. Teeme küladele ettepaneku tulla oma küla, seltsi või kogukonna tegemistest ja toimetamistest teistele rääkima just hiiu keeles – nn. vaba mikrofon. Külade päeva päevajuhiks Küla Karla alias Jaanus Kõrv, kes räägib väga head hiiu keelt. Lisaks julgustame külarahvast kirja panema oma mälestusi, elustama tavasid ja rahvakalendri tähtpäevade tähistamist. See oleks parim kingitus EV100 raames meile omale ja tulevastele põlvedele.

Projekti toetas Kohaliku omaalgatuse programm. Toetuse summa 1293,80 eurot